Die avond dwarrelt het schuim over de dijk, het schuim van het naderende zeewater. Het is een donkere avond. Het stormt al enige weken. Maar deze avond wordt de storm met de minuut zwaarder. Niets vermoedend wat hen deze nacht te wachten staat, lopen er mannen keuvelend met elkaar de Gereformeerde kerk uit. Het is in de vooravond van 13 januari 1916. Eenmaal buiten wapperen de rokken en jassen van de kerkgangers omhoog. Angstig kijken ze naar de dijk, de bulderende storm klinkt als een reusachtige stoommachine. Ze zien de dijkwachters al op de dijk. Er dreigt onheil…... Het lijkt alsof de zee over de dijk komt, als een groot zout zeemonster. Zal de dijk het houden? De dijk trilt in die bange januarinacht van 1916. Niet alleen in Andijk, maar in heel West-Friesland is er de dreiging dat de Westfriese Omringdijk die avond op breken staat.
Woensdag 13 januari 2016, de dijk zal weer gaan trillen. Massa’s mensen stromen weer toe, zij herdenken dat er 100 jaar geleden door vele heldhaftige Andijkers een ramp is voorkomen. Er zal weer worden geschreeuwd, gewerkt en het geluid van de klepperende klompen kan men weer horen. Mannen zullen de dijk weer gaan bewaken, gaten zullen weer worden gedicht en het schuim van het zeewater zal worden getemd.
Andijk viert 100 jaar droge voeten. Stichting DeBuurtOp is achter de schermen, samen met het Poldermuseum druk bezig met de voorbereiding om deze gedenkwaardige gebeurtenis te herbeleven. In deze column houden wij u op de hoogte!