Koopmanspolder

HISTORIE EN HUIDIGE INRICHTING VAN DE POLDER

  • 100jaar droge voeten
  • image

Bron: de Andijker

Die avond dwarrelt het schuim over de dijk, het  schuim van het naderende zeewater. Het is een donkere avond.  Het stormt al enige weken.  Maar deze avond  wordt de storm met de minuut zwaarder.  Niets vermoedend wat hen deze nacht te wachten staat, lopen  er mannen  keuvelend met elkaar de Gereformeerde kerk uit. Het is in de vooravond van 13 januari 1916. Eenmaal buiten wapperen de rokken en  jassen van de kerkgangers omhoog. Angstig kijken ze naar de dijk, de bulderende storm klinkt als een reusachtige stoommachine. Ze zien de dijkwachters al op de dijk. Er dreigt onheil…... Het lijkt alsof de zee over de dijk komt, als een groot zout zeemonster. Zal  de dijk het houden?  De dijk trilt in die bange januarinacht van 1916. Niet alleen in Andijk, maar in heel West-Friesland is er de dreiging dat de Westfriese Omringdijk die avond op breken staat.

Woensdag 13 januari 2016, de dijk zal weer  gaan trillen. Massa’s mensen stromen weer toe, zij herdenken dat er 100 jaar geleden door vele heldhaftige Andijkers een ramp is voorkomen. Er zal weer worden geschreeuwd,  gewerkt en het geluid van de klepperende klompen kan men weer horen. Mannen zullen de dijk weer gaan bewaken, gaten zullen weer worden gedicht en het schuim van het zeewater zal worden getemd. 

Andijk viert  100 jaar droge voeten. Stichting DeBuurtOp is achter de schermen, samen met het Poldermuseum druk bezig met de voorbereiding om deze gedenkwaardige gebeurtenis te herbeleven. In deze column houden wij u op de hoogte!