Koopmanspolder

HISTORIE EN HUIDIGE INRICHTING VAN DE POLDER

  • image
  • 100jaar droge voeten

groenelaarsrodelaars

“100 jaar droge voeten in Andijk”.

Dit gaan we vieren op zaterdag 25 juni van 10:00-17:00 uur.
Een (gratis) evenement om te genieten van vele activiteiten
die aangeboden worden op- en langs de dijk.

13 januari 2016, de storm ging tekeer bij het Poldermuseum, de waterwolf werd bedwongen, de rust leek terug, maar niets is minder waar. Stichting DeBuurtOp organiseert i.s.m. gemeente Medemblik en het Poldermuseum Andijk op 25 juni 2016 wederom een dag vol activiteiten.

Op die dag kan iedereen volop genieten van feiten en fabels, vermaak en vertier. We zetten de kilometerlange dijk in het zonnetje; alle activiteiten vinden plaats tussen De Koopmanspolder en vuurtoren De Ven. De dijk, het IJsselmeer en de polders met al hun flora en fauna, zijn pareltjes van schoonheid. Zij vormen een grote inspiratiebron om deze dag tot een mooi evenement te maken.

vuurtoren de venkoopmanspolder

Fietsroute en educatie:
Onderweg van de Ven naar de Koopmanspolder, of andersom, is er een informatieve fiets(puzzel)route over de dijk met aandacht voor toen en nu, voor educatie en verwondering. Deze rit kunt u de hele zomer van 2016 nog volgen, maar op 25 juni, biedt de route veel extra’s en krijgen de deelnemers de kans om te kijken bij een aantal bijzondere projecten en bedrijven, die vooral in de jaren na 1916 in Andijk, aan de kust van het IJsselmeer zijn ontstaan. Jong en oud kunnen op deze dag zien en beleven wat “ honderd jaar werken aan de dijk” heeft opgeleverd. Renovatie, transformatie en innovatie komen uitgebreid aan bod.

Sculptuur:
Verder fietsend over de dijk, doet u dichtbij de opgang naar de Jachthaven nog een verrassende ontdekking. In de glooiing van de dijk, met het IJsselmeer als achtergrond, zijn nog steeds mannen aan het werk op de dijk. Daar staan vier stoere dijkwerkers, voor altijd vereeuwigd in een prachtige metalen sculptuur. Dit kunstwerk is een initiatief vanuit de burgers, het is ontworpen en gemaakt door inwoners van Andijk. Op deze plek kan iedereen voortaan letterlijk en figuurlijk stilstaan bij deze heldhaftige Andijkers, om te beseffen wat zij voor Andijk en omliggende dorpen hebben betekend.

Markten, theater en nostalgie:
Bij het Poldermuseum is een foodmarket. De bezoekers kunnen proeven en kennismaken met tongstrelende polder- en streekproducten. Vuurtoren de Ven vormt deze dag een unieke locatie voor theater met zijn pittoreske vuurtoren als decor en er is een inspirerende “waterwaren” markt. Op beide locaties kan men genieten van fantasievol theater, muziek, educatie, kunst en foto’s. Bij het Poldermuseum zijn er ook diverse oude, nostalgische land-en tuinbouwmachines te bewonderen. Verrassende straatartiesten nemen u mee naar al dit moois

Evenemententrein:
In samenwerking met de ouderenbonden rijdt er deze dag voor ouderen en minder-validen een evenemententreintje over de dijk. Onderweg wordt er op een ludieke manier over de omgeving verteld en komen de anekdotes en verhalen los van vroeger en nu.

Expositie:
Water is ook het thema van de expositie ‘Ode (a)an dijk en waterwerken ‘die te bewonderen is in het Poldermuseum. Er is daar veel te zien over de strijd tegen de soms onberekenbare waterwolf in ons lage Nederland. Zorgvuldig beheer van dijken en water is en blijft nog altijd van groot belang. De tentoonstelling sluit goed aan bij de educatieve projecten over Westfriese families en de bijna dijkdoorbraak van 1916. Leerlingen van de basisscholen die het museum bezoeken , zijn daar al enkele maanden ontdekkend met water en wind bezig. Dit alles onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers.

25 Juni 2016, het wordt een leuke dag, voor ieder wat wils. Gezelligheid en saamhorigheid, een ode aan de dijk en dank aan alle stoere, heldhaftige Andijkers van weleer. Zij hebben ervoor gezorgd dat wij al 100 jaar droge voeten hebben. Daarom staat het hele jaar 2016 in het teken van de storm, de dijk en het water. Andijk doet waar ie sterk in is, toen en nu.

groenelaarsrodelaars

Algemene informatie over dit evenement
Organisatie: Stichting DeBuurtOp i.s.m. gemeente Medemblik en Poldermuseum
Telefoon: 06-13950405/06-13111499
Facebook: De Buurt Op Andijk
Locatie: tussen Koopmanspolder (Kagerbos) en de Ven (Oosterdijk)
Tijd: zaterdag 25 juni 2016 van 10:00 tot 17:00 uur
Entree: gratis
Parkeren: Koopmanspolder, opgang Kagerbos
Parkeren Ven: Oosterdijk, richting Enkhuizen
Fietsverhuur: A. van Duin, Tweewieler Wervershoof
Fietsroute: vrij te verkrijgen bij de dijkopgangen
Tijdens dit evenement is het verkeer langs de Dijkweg gedeeltelijk gestremd
Bezoek en deelname is op eigen risico